Biphoneijna iedereen heeft hem: de mobiele telefoon. Waar het begon met de inmiddels 'ouderwetse” GSM-telefoon is intussen de smartphone de standaard geworden. Velen kunnen het leven zonder deze telefoons nauwelijks meer voorstellen. Terwijl het nog maar een ruim decennium geleden is dat we allemaal nog zonder mobiele telefoons leefden.

De technieken gebruikt in mobiele telefoons volgen zich in razend tempo op. Waar in de begintijd (eind jaren 90) men alleen nog maar kon bellen met de telefoon, zijn er vandaag de dag tientallen mogelijkheden met deze telefoons. Zoals bijv. mailen internetten, video's kijken, online games spelen.

draadloze router

In slechts enkele jaren tijd heeft draadloos internet of 'Wi-Fi” (Wireless Fidelity) de wereld veroverd. Draadloos internetten met laptop, I-pad en smartphone is de trend vandaag de dag. Op allerlei plaatsen (werk, horeca, in huis) worden deze zenders geinstalleerd en onbewust gaat men er van uit dat deze nieuwe zendtechniek onomstotelijk veilig is verklaard.

Echter bestaat er, in de praktijk, nog grote onduidelijkheid over mogelijke schadelijke gezondheids-gevolgen van het gebruikt van deze techniek.

Een steeds groter wordende groep mensen geeft aan gezondheidsklachten te ervaren in de directe omgeving van wifi-zenders of draadloze apparatuur zoals laptops, I-pad's, smartphones. Ondertussen verschijnen er ook al meer wetenschappelijke onderzoeken die concluderen dat er mogelijke gezondheidsklachten kunnen ontstaan bij het gebruik van deze draadloze apparatuur.

e490-300x221

Draadloze huistelefoons bestaan al enkele tientallen jaren, en zijn erg populair mede omdat het handig en flexibel is in gebruik. Vooral de Dect-telefoon is enorm populair vandaag de dag. Waar, tot ongeveer midden jaren 90, alleen de draadloze telefoon bestond die met een analoge techniek werkte (CT-(Cordless Telephony)-technologie). Werd vooral na het jaar 2000 de Dect (Digital Enhanced Cordless Telephony) al meer de standaard. Wat de naam al aangeeft, werkt deze Dect-technologie via digitale gepulste signalen.

Echter bestaat er nog grote onduidelijkheid over deze digitale zendtechniek (die soortgelijk is aan de zendtechniek van mobiele telefoons, Wi-Fi etc.) Onduidelijkheid of deze wel of geen negatieve gezondheidsklachten kan veroorzaken.

Een groeiend aantal mensen geeft aan gezondheidsklachten te krijgen bij het in de directe nabijheid verblijven bij deze Dect-zenders. Deze klachten worden ook opgemerkt door al vele duizenden artsen die daarom in diverse appellen o.a. De Dect-telefoon bestempelen als een gevaar voor de volksgezondheid. Dit wordt ook nog eens ondersteund door al vele duizenden wetenschappelijke onderzoeken dat bij het gebruik van deze digitale draadloze apparatuur er gezondheidsklachten kunnen ontstaan.

Go to top