cell phone danger to spermEen recente analyse van 11 studies naar de effecten van elektromagnetische straling op de mannelijke vruchtbaarheid toont aan dat er significante negatieve effecten zijn op de kwaliteit van de zaadcellen.

Onder meer de beweeglijkheid, de morfologie en de levensvatbaarheid van de spermatozoa wordt aangetast.

Een groeiend aantal van nu bijna 10% van de mannen in de reproductie leeftijd zijn naar schatting onvruchtbaar. Alhoewel nieuwe verbeterde technieken, gebruikt in vruchtbaarheidsklinieken, voor een deel uiteindelijk toch een oplossing kan bieden blijft de vraag:

Wat is de oorzaak van deze afnemende vruchtbaarheid?

 

Onderzoekers uit India concluderen dat er robuuste onderzoeksresultaten zijn dat (in vivo en in vitro)  straling van mobiele telefoons significante negatieve effecten heeft op de kwaliteit van sperma.

Dit wordt met name aangetoond in 11 onderzoeken. Hiernaast zijn nog 21 andere onderzoeken meegenomen welke een aanvullende onderbouwing geven van deze conclusie. Deze gegevens maakt, volgens de onderzoekers, dat het erg aannemelijk is dat de komende (tientallen) jaren er een verdere toename van onvruchtbaarheid te verwachten is.

 

Een korte samenvatting van dit onderzoeksrapport met links naar alle onderzochte studies:

 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3752730/

 

Voor een overzicht van oudere studies naar de effecten op voortplantingscellen, zie:

http://www.electricwords.emfacts.com/index-Spm.html

 

Grafiek uit eén van deze studies:

Mobile-Safety-Sperm-Count-Graph