logo1Sinds kort kunnen scholen een subsidie aanvragen via het onderwijsfonds. De hoofdsponsor van dit fonds is Samsung. Het is niet moeilijk te raden wat het doel is: zoveel mogelijk digitale en vooral draadloze apparatuur in klaslokalen dumpen.

Voorop gesteld: wij zijn niet tegen digitalisering van het onderwijs. Wij zijn wel tegen de noodzaak om alles draadloos te maken. Samsung heeft een verregaand beleid om alle apparaten draadloos te laten communiceren. Als dit op scholen zou woden ingezet zouden klaslokalen veranderen in plaatsten waar kinderen voor elke handeling met een draadloos apparaat zouden moeten werken. Dit is lijnrecht tegen de nieuwste waarschuwingen van diverse wetenschappers in.

"De aanname dat de blootstelling aan elektromagnetische straling ver onder de huidige blootstellingslimieten niet zou zorgen voor biologische effecten is inmiddels achterhaald." -- bioinitiative report 2012

Wij roepen scholen dan ook op om draadloze technieken te gaan weigeren. Alleen zij kunnen de industrie op andere gedachten brengen. Helaas zien wij scholen en scholen gemeenschappen zich als verslaafden aan draadloze technologie gedragen en zich inschrijven voor dit soort fondsen. De managers die aan de top van dit soort organisaties zitten lijken alle contact met de werkvloer te hebben verloren en hebben vaak alleen nog maar oog voor speeltjes en cijfertjes.

Wij roepen de docenten dan ook op om zich als te organiseren en zich te verzetten tegen de implementatie van dit soort technieken. Jullie zijn straks degenen die 5 dagen per week in deze straling komen te zitten. De effecten op jullie eigen gezondheid en de kinderen waaraan jullie lesgeven is straks niet meer te ontkennen. Zorg dat deze techieken niet worden uitgerold, want als ze er eenmaal zijn, dan zul je er tot lengte van dagen mee moeten werken. De gevolgen hiervan zijn in Canada al duidelijk zichtbaar en voelbaar. Daar heeft men ook de industrie laten bepalen wat gezond en nodig is.

Gisteren is er door een ouder die lid is van Wireless Info een brief naar het schoolbestuur van de Archipel Primair in Zutphen gestuurd. Zij hebben zich ingeschreven bij het fonds en 30000 euro gewonnen en hebben nu dus plannen om meer en meer met draadloze techniek te gaan werken.

Het onderwijs bereidt onze kinderen voor op morgen. Leerlingen groeien nu al op met smartphones en tablets. Intuïtief als zij zijn, kost het hun weinig moeite handigheid op te bouwen. Leerlingen zijn veel online. En weten daarvan thuis en dankzij Wi-Fi ook buiten veel gebruik te maken.

“Kinderen moeten nú de juiste skills meekrijgen, om later succesvol te zijn. Hier is meer voor nodig dan een kind achter een computer zetten. Ook in de les moeten leraren ICT en sociale media een structurele plek geven”.

Voormalig Tweede Kamerlid, Boris van der Ham

Voor het onderwijs betekent dit nogal wat. De huidige en komende generaties gaan anders met informatie om. Sociale media spelen daarin een steeds grotere rol. Scholen moeten zich daarop instellen en zich daarop voorbereiden. Zodat nieuwe technologie en sociale media structureel deel gaan uitmaken van het onderwijs. Zo kunnen de leerlingen van nu  de kennis en vaardigheden krijgen die zij later nodig hebben op hun pad in onze 21ste eeuwse samenleving. Speciaal hiervoor introduceert Samsung het Samsung Onderwijs Innovatiefonds. De Beoordelingsjury van het Samsung Onderwijs Innovatiefonds heeft de schoolbesturen bekendgemaakt waarvan de aanvragen in de eerste ronde van toewijzingen van FIT-trajecten zijn gehonoreerd: Stichting Archipel hoort bij deze eerste ronde!

De stichting Archipel Primair en Samsung mogen hun borst natmaken. Wij zullen hier erg veel aandacht aan gaan besteden omdat dit lijnrecht tegen het advies van de Raad van Europa ingaat om Wi-Fi en mobiele telefoons uit klassen te gaan weren vanwege gezondheidsredenen. Wij roepen de Archipel Primair dan ook op om zich te richten op het implementeren van een strategie waarbij er wel gebruik wordt gemaakt van nieuwe technologie, maar waarbij de klaslokalen ten alle tijden stralingsvrij worden gehouden. De meeste Samsung tablets kunnen ook prima met een USB naar ethernet connector (bedraad) werken. Dit zou een uitgangspunt moeten zijn. Verder horen mobiele telefoons gewoon helemaal niet thuis in het klaslokaal. Net als in Frankrijk moeten die gewoon geweerd worden. Hiermee conformeert de Archipel Primair zich dan aan de aanbevelingen van de Raad van Europa en zouden zij de tweede school/scholengemeenschap in Nederland zijn waar gezond verstand het wint van de commercie. De eerste school die het heeft begrepen staat namelijk in Enschede.

Bron: http://www.onderwijsinnovatiefonds.nl/